28.09.2022

De ideale temperatuur voor een goede nachtrust

De een houdt van een warme slaapkamer, terwijl de ander liever slaapt in een hele koele kamer. Maar wat is beter? Of eigenlijk gezonder? Een te warme slaapkamer is niet aan te raden: je nachtrust wordt er niet beter door en je energierekening tegenwoordig ook niet. Uit onderzoek blijkt dat de ideale temperatuur voor in de slaapkamer tussen de 15°C en de 18°C is. Wij bespreken met jou de voordelen én delen tips hoe jij je slaapkamer op de ideale temperatuur krijgt.

  1.  De voordelen van een koude slaapkamer 
  2.  Zo houd jij jouw slaapkamer koel 

De voordelen van een koude slaapkamer

Het houdt je jong

Hoe meer je lichaam afkoelt, hoe meer hormonen er door je lichaam vervoerd worden. Dat geldt dus ook voor het hormoon dehydroepiandrosteron (DHEA), dat het meest cruciale anti-verouderingshormoon is. Een koele slaapkamer is een stuk voordeliger dan een dure anti-aging nachtcrème. 

Je belandt eerder in dromenland

Wanneer je lichaam klaar is voor een welverdiende nachtrust, gaat het aan het werk om af te koelen. Je herkent het vast wel… wanneer je moe bent krijg je het ineens koud en verlang je naar een warm bed. Wanneer de kamer waarin je slaapt te warm is, blijft je lichaam bezig met afkoelen. De focus ligt nu meer dáárop, dan op het in slaap vallen. Het slaaphormoon melatonine is meer aanwezig in je lichaam bij een lagere temperatuur. Het is dus aan te raden om je slaapkamer lekker te laten luchten en de verwarming lager (of uit) te zetten voordat je gaat slapen. De dekbedden en overtrekken van Boomba Bamboo zijn temperatuurregulerend. Het zorgt ervoor dat je lichaam op een constante temperatuur blijft, waardoor jij heerlijk door kunt slapen.

Calorieën verbranden terwijl je slaapt

Wist je dat je in een koude ruimte meer calorieën verbrand om op temperatuur te komen en te blijven? Je stofwisseling werkt beter bij koudere temperaturen, wat ook nog eens ziekten als diabetes kan helpen voorkomen. Ben jij niet zo’n sporter? Of wil jij jouw sportieve leefstijl een extra boost geven? Dan kan je er dus voor kiezen om een uurtje lekker op te warmen onder de dekens. Gewicht verliezen was nog nooit zo makkelijk.

De kou laat je dieper en rustiger slapen 

Hoge lichaamstemperaturen zorgen voor een meer onrustige nacht en minder diepe slaap. Des te warmer, des te minder effectief je slaapt. Door een koudere slaapkamer val je niet alleen eerder in slaap, maar slaap je ook dieper. Het zomer- en winterdekbed van Boomba Bamboo zorgt voor een aangename temperatuur in bed, zónder dat het broeierig en plakkerig wordt. Het materiaal bamboe is ventilerend, hypoallergeen en zijdezacht!

Zo houd jij jouw slaapkamer koel 

  • Slaap met je raam op een (mini)kiertje. Dit zorgt voor een goed geventileerde en frisse ruimte. Zet ramen en deuren tegen elkaar open zodat er een klein briesje ontstaat. Wordt het té koud? Sluit dan de ramen, maar laat de ventilatieroosters wel open.
  • De verwarming heeft eigenlijk geen toegevoegde waarde in de slaapkamer. Deze kan je het beste uit laten of op de minimale temperatuur zetten van 15 graden.
  • Schaf beddengoed aan dat zowel verwarmd als verkoelt. Bamboe is hier uitermate geschikt voor. Bamboe bezit een vezel die reageert op omgevingstemperatuur: bij een koude omgeving sluit de vezel zich waardoor het een isolerend effect heeft. Bij een warme omgeving gaat de vezel openstaan waardoor het luchtdoorlatend is. Zo kan jij heerlijk doorslapen.
  • Slaap niet in een flanellen pyjama of dikke onesie. Deze laten geen lucht door en zorgen voor het broeierige effect. Wanneer je het te warm krijgt terwijl je slaapt, kan dit zorgen voor onderbroken nachten. Het beste kun je in iets duns slapen of zonder pyjama. 

ONZE CATEGORIEËN

NOG EEN VERHAALTIE VOOR HET SIAPEN GAAN

externalId=boomba-bamboo-news-detail-1.3.0.1.1&filter[active]=1&sort=date.desc&filter[category]=/